Web Analytics Made Easy - Statcounter

فرارو-"خبرگزاری تی آر تی وورلد" در گزارشی، از احتمال تشدید رقابت‌های منطقه‌ای میان ایران و ترکیه خبر داده است. این خبرگزاری به طور خاص، ایجاد واقعیت‌های راهبردیِ جدید در منطقه خاورمیانه را که مخصوصا از زمان روی کار آمدن دولت "بایدن" در آمریکا خود را نشان داده اند، محرک اصلی ایجاد ترتیبات منطقه‌ای جدید و شکل‌گیری نوع جدیدی از اتحاد‌ها در خاورمیانه دانسته که در قالب آن، بسیاری از دولت‎های عرب منطقه نیز به این درک رسیده اند که بهتر است برای مقابله با نفوذ ایران آن هم در آستانه احیای توافق برجام و لغو برخی تحریم‌های اقتصادی علیه این کشور، روی امکانات و ظرفیت هایِ اقتصادی و نظامی ترکیه حساب کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


خبرگزاری "تی آر تی وورلد" در این رابطه می‌نویسد: «با انتخاب "جو بایدن" به عنوان چهل و ششمین رئیس جمهور تاریخ آمریکا و تداوم "تمرکز دولت آمریکا بر آسیا"، دینامیسم‌های منطقه‌ای در خاورمیانه به مرحله جدیدی وارد شدند. تمامی دولت‌ها در حال تنظیم و سازگار کردنِ سیاست خود با واقعیت‌های جدید هستند. با این حال، ایران به طور خاص، دوره جدید را توام با فضایی مساعد جهت توسعه نفوذ خود ارزیابی می‌کند. در این راستا، در حالیکه دولت‌های منطقه وارد اتحاد‌هایی جدید می‌شوند تا ایران را محدود و کنترل کنند، این احتمال وجود دارد که ترکیه نیز در این مسیر، روندی جدید از رقابت با تهران را کلید بزند.


به گزارش فرارو، توافق برجام که در سال ۲۰۱۵ میلادی امضا شد، تا حد زیادی به توسعه نفوذ منطقه‌ای ایران کمک کرد. در این راستا، عربستان سعودی سعی داشت تا با به راه انداختن جنگ‌های نیابتی در منطقه، جلوی قدرت گیری منطقه‌ای ایران را بگیرد. با یان حال، در نهایت، خود شکست خورد و دامنه نفوذش را نیز به نحو قابل توجهی محدود یافت. اکنون نیز که سعودی‌ها سال هاست در "جنگ یمن" گرفتار شده اند، از ابزار‌های محدودکننده و معنا دارِ چندانی جهت مقابله با ایران در کشور‌های منطقه نظیر عراق و سوریه برخوردار نیستند.


با این حال، با انتخاب "دونالد ترامپ" به عنوان رئیس جمهور آمریکا (درسال ۲۰۱۶)، همان کسی که از توافق "برجام" خارج شد و "کارزار فشارحداکثری" را علیه تهران به راه انداخت، عملا فضایی برای کشور‌های عربی ایجاد شد تا به طور ویژه به دغدغه‌ها و نگرانی‌های خود راجع به تهران بپردازند. این در حالی است که برخی دولت‌های عربی به طور خاص بر ترکیه متمرکز شدند، زیرا تصور می‌کردند که نفوذ ترکیه در جهان عرب، تهدیدی مستقیم علیه رژیم‌های سیاسی آن‌ها است.


از سوی دیگر، ایران یک بازی طولانی را آغاز کرد. همزمان با تغییر جهتِ تمرکز آمریکا بر روسیه و چین، ایران به نحو هوشمندانه‌ای در حال ارزیابی و استفاده از فرصت‌های احتمالی است که می‌تواند با تغییر شرایط به دست آورد و در عین حال، اهرم‌های منطقه‌ای خود را نیز افزایش دهد.


شلیک‌های هشدار دهنده

در ماه ژانویه سال جاری میلادی، حوثی‌های یمنی که مورد حمایت ایران نیز هستند یک عملیات پهپادی قابل توجه را علیه اهدافی در امارات متحده عربی انجام دادند و این سیگنال را رساندند که اساسا محور موسوم به مقاومت از توانایی‌های زیادی جهت هدف قرار دادنِ کشور‌های نفت خیر حاشیه خلیج فارس برخوردار است. البته که این مساله به مثابه یک اخطار به خوبی پیام‌های خود را به کشور‌های عرب حاشیه خلیج فارس رساند. بدون تردید اگر یک توافق اتمی جدید میان ایران و غرب در جریان مذاکرات وین به امضا برسد، ایران از توانمندی‌های اقتصادی و نظامی بیشتری برخوردار خواهد شد که این مساله، تاثیرات قابل ملاحظه‌ای را بر متحدان منطقه‌ای آن نیز خواهد داشت. موضوعی که عملا از دیدِ دولت‌های عربی به مثابه یک تهدید جدی پنداشته می‌شود.


در این راستا، امارات متحده عربی با آگاهی از این واقعیت، نه تنها به سختی تلاش می‌کند تا روابط خود با ترکیه را عادی‌سازی کند بلکه همچنین بر آن است تا ترکیه را به شریک راهبردی خود در حوزه‌های امنیت ملی و منافع اقتصادی نیز تبدیل کند. سال‌ها رقابت با آنکارا به امارات آموخته است که ترکیه توانایی‌های درخورِ توجهی دارد و اینطور به نظر می‌رسد که امارات اکنون به طور جدی می‌خواهد که ترکیه را در جبهه خود داشته باشد.


اسرائیل هم به این جمع بندی رسیده که به ترکیه نیاز دارد. عادی سازی اخیر روابط میان ترکیه و اسرائیل بیش از پیش از ظهور اتحادی در منطقه خاورمیانه خبر می‌دهد که یکی از اهداف اصلیِ آن، مهار و تحدید نفوذ ایران است. در این راستا می‌توان گفت ایجاد نوعی ادراک که امضای احتمالی توافق هسته‌ای با ایران، موجب قدرتمند‌تر‌شدنِ ایران خواهد شد موجب شده تا بازیگرانی نظیر ترکیه، اسرائیل و امارات، روی به ایجاد نوعی اتحاد با یکدیگر، در برابر تهران بیاورند.


اهمیتِ متحدان محلی

اگرچه تمامی دولت‌های مهم خاورمیانه، توانمندی‌های اقتصادی، نظامی و دیگر توانمندی‌هایی که بتوانند علیه ایران عرضه کنند را در اختیار دارند، با این حال، این ترکیه است که از شرکای محلیِ قابل توجهی برخوردار است. بازیگرانی که عملا در نقاط و محل‌های توسعه نفوذِ ایران نیز قرار دارند.


این درک به طور خاص وجود دارد که اگر شرکا و متحدان محلی وجود نداشته باشند، هیچ دولتی در خاورمیانه، یارای ایستادن در برابر نفوذ و قدرتِ منطقه‌ای ایران را ندارد. در این راستا به طور خاص در سوریه، گروه شورشی موسوم به "حکومت موقت سوریه" و ارتش آن، و گروه "ارتش ملی سوریه" که همگی روابط نزدیک و خوبی با ترکیه دارند، می‌توانند به مثابه اهرمی از سوی دولت‌های عربی و خودِ ترکیه در نظر گرفته شوند تا نفوذ ایران در سوریه تا حدی تحت تاثیر قرار گیرد و با آن مقابله شود. جدای از این ها، ترکیه با ارائه پهپاد‌های خود به نیرو‌های مورد حمایتش در خاک سوریه و در عین حال آموزش نظامی آن ها، عملا سعی داشته به ایران و نیرو‌های نیابتی آن در سوریه آسیب وارد کند و اساسا آن‌ها را تضعیف نماید. در عراق نیز ایران و ترکیه رقابت‌های خاص خود را دارند و اهداف مختلفی را جستجو می‌کنند. در این راستا، نتیجه انتخابات اخیر در عراق و تشکیل یک دولت جدید، کاملا ضروری و مهم ارزیابی می‌شود. برخی از ناظران و تحلیلگران بر این باورند که حمایت‌های ترکیه از برخی گروه‌های سیاسی در عراق که نقطه مقابل ایران هستند و عمدتا از جریان‌های سنی هستند، می‌تواند دامنه رقابت‌های دو طرف در عراق را بیش از هر زمان دیگری تشدید کند.


در این راستا، شمار زیادی از بازیگرانِ منطقه‌ای نظیر امارات متحده عربی، عربستان سعودی، اسرائیل، گروه شورشی موسوم به حکومت موقت سوریه، و بازیگران ضدایرانی در لبنان و دیگر بخش‌های منطقه، در شرایط کنونی تا حاد زیادی روی ترکیه حساب کرده اند و سعی دارند تا از طریق آن بتوانند با ایران، و قدرت و نفوذ آن مقابله کنند.


در این راستا، انتظار می‌رود که شاهد افزایش روند فروش تسلیحات از سوی ترکیه به دولت‌های عرب حاشیه خلیج فارس و همچنین توسعه همکاری‌های اقتصادی و نظامی میان آن‌ها باشیم. دولت‌های منطقه‌ای که از توان پهپادی و نیرو‌های نیابتی ایران شدیدا هراس دارند، مایل هستند تا جای ممکن از امکانات و تجربیات ترکیه بیاموزند. با این حال، باید توجه داشت که اگر ایران نیز بتواند وضعیت را به نحوی خاص مدیریت کند و شبیه به آنچه در دولت اوباما و به طور کلی در سال‌های اخیر شاهد آن بوده ایم که در قالب آن، شاهد توسعه نفوذ منطقه‌ای این کشور به جای محدود شدن آن بوده ایم، امکان دارد شاهد شرایط متفاوتی باشیم.»

منبع: فرارو

کلیدواژه: ایران ترکیه دولت های عرب منطقه ای توسعه نفوذ طور خاص دولت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۸۰۹۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بردیا سعادت، ستاره والیبال ایران، آلانیا اسپور را ترک نمی کند

بردیا سعادت، ستاره والیبال ایران در لیگ ترکیه ماندنی شد تا همه از تصمیم وی غافلگیر شوند.

به گزارش فارس؛ بردیا سعادت پشت خط زن تیم ملی والیبال ایران که این روزها دوران نقاهت خود را سپری می‌کند یک تصمیم غیرمنتظره برای ادامه دوران بازیکنی خود گرفت و می‌خواهد در تیم آلانیا اسپور به کار خود ادامه دهد.

وی که 23 سال سن دارد توانست با تیم آلانیا اسپور در فصل قبل لیگ ترکیه عنوان امتیازآورترین بازیکن دور مقدماتی شود.

این تیم در فصل گذشته علی رغم اینکه در دور مقدماتی عملکرد خوبی داشت اما در نهایت عنوان هشتمی لیگ برتر والیبال ترکیه را به دست آورد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • کمال خرازی: اگر موجودیت ایران تهدید شود، ناچاریم دکترین هسته‌ای خود را تغییر دهیم/ دو سال پیش اعلام کردم که ایران ظرفیت تولید بمب هسته ای دارد؛ امروز هم آن ظرفیت هست، ولی ما تصمیمی برای تولید بمب هسته‌ای نداریم/ احتمال جنگ فراگیر در منطقه هنوز برطرف نشده
  • اتمام حجت هسته‌ای ایران با اسرائیل و آمریکا | موجودیت ایران تهدید شود، دکترین هسته‌ای خود را تغییر می‌دهیم | اگر اسرائیل به حمله ایران پاسخ می داد...
  • کمال خرازی : در صورت تهدید موجودیت ایران دکترین هسته‌ای خود را تغییر می دهیم
  • اگر موجودیت ایران تهدید شود، ناچاریم دکترین هسته‌ای خود را تغییر دهیم
  • بردیا سعادت، ستاره والیبال ایران، آلانیا اسپور را ترک نمی کند
  • استایل هانده ارچل بازیگر زن فیلم مست عشق در یک مهمانی استانبول (عکس)
  • واکنش وزیر کشور به ادعای حمایت دولت از یک لیست انتخاباتی
  • (ویدئو) جنجال تبدیل کلیسای تاریخی به مسجد به دستور اردوغان
  • شناگر قشم در رقابت‌های شنای آزاد کشور خوش درخشید
  • هشدار روسیه به آمریکا درباره استقرار موشک در منطقه آسیا-اقیانوسیه