Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-09@16:17:50 GMT

سرقت ادبی تا حد زیادی ناشی از فضای مجازی است

تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۰۰۳۵۵۹

سرقت ادبی تا حد زیادی ناشی از فضای مجازی است

یک شاعر گفت: کار درست این است که هرگاه شاعری از اشعار دیگران استفاده کرد، حتماً اشاره‌ای به شاعر اصلی و یا تأثیر خود از او انجام دهد. اما متأسفانه مسائل اخلاقی در این خصوص رعایت نمی‌شود. امروزه با سرقت‌های ادبی بسیاری مواجه می‌شویم و به نظر من این امر تا حد زیادی به فضای مجازی بازمی گردد.

مریم کرباسی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در خصوص سرقت ادبی اظهار کرد: سرقت ادبی از قرن‌های پیش نیز وجود داشته است و شاعران به صورت مستقیم یا غیرمستقیم از یکدیگر کپی برداری می‌کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما شاعران گذشته چون حافظ اگر سرقت ادبی انجام داده‌اند، مضمون را به گونه‌ای دیگر و یا حتی بهتر مطرح کرده‌اند و اینگونه نبوده که آن را برداشته و به صورت مستقیم در شعر خود بگذارد.

وی افزود: سرقت ادبی خود انواعی دارد. یک نوع آن به صورت مستقیم صورت می‌گیرد. برخی مواقع ممکن است شاعری یک غزل کامل، بیت و یا مصرع را از شاعر دیگری برداشته و به نام خود منتشر کند. گاهی نیز "توارد" اتفاق می‌افتد به این معنی که دو شاعر بدون آنکه از شعر یکدیگر اطلاعی داشته باشند شعری می‌گویند که در یک ردیف یا قافیه شبیه به هم است. در این مورد ممکن است دو شاعر اصلاً یکدیگر را نشناسند، اما در پرداخت به یک موضوع، مساله و مضمون واحدی را روی کاغذ آورده باشند. این نمونه نیز از قدیم بوده و همچنان نیز وجود دارد.

این شاعر در خصوص نوع سوم سرقت ادبی ادامه داد: برخی شاعران ممکن است شعری بخوانند و این شعر در ضمیر ناخودآگاه آنان بماند و بعدها شعری بگویند که بسیار شبیه به آنی باشد که خوانده‌اند. در این مورد حتی ممکن است خود شاعر از این اتفاق مطلع نباشد.

کرباسی اضافه کرد: کار درست این است که هرگاه شاعری از اشعار دیگران استفاده کرد حتماً اشاره‌ای به شاعر اصلی و یا تأثیر خود از او انجام دهد. اما متأسفانه مسائل اخلاقی در این خصوص رعایت نمی‌شود. امروزه با سرقت‌های ادبی بسیاری مواجه می‌شویم و به نظر من این امر تا حد زیادی به فضای مجازی بازمی گردد. اغلب اشعار ضعیفی در فضای مجازی منتشر می‌شود که به اشتباه به نام مرحوم قیصر امین پور، فروغ فرخزاد و غیره مطرح می‌شوند.

وی با بیان اینکه "شاعر واقعی دست به سرقت ادبی نمی‌زند" تصریح کرد: فضای مجازی گسترده و غیرقابل کنترل است، اما کسانی که عاشق، دوستدار و حافظ ادبیات خود هستند وظیفه دارند که اگر با چنین سرقت‌هایی در فضای مجازی رو به رو شدند حتماً آن را به اطلاع همگان برسانند؛ چراکه وظیفه شاعران صرفاً گفتن شعر نیست و برخورد با چنین مواردی نیز به آنها مربوط است. علاوه بر این لازم است که پیگیری‌های قانونی مناسب نیز در این خصوص صورت بگیرد.

این شاعر در خصوص آسیب این سرقت‌ها گفت: معروف است که شعر هر شاعر فرزند او محسوب می‌شود. در واقع اگر کسی شعر شاعری را بدزدد گویی فرزند او را ربوده است و مسلماً شاعر پس از این اتفاق از لحاظ روحی بسیار متأثر می‌شود و ممکن است انگیزه شعر گفتن را از دست بدهد. حتی کسانی که در مورد آثار آنها سرقتی صورت نگرفته باشد هم دچار دلهره می‌شوند. در نتیجه شاعران خوب آثار خود را منتشر نمی‌کنند و شاعران جوان و تازه کاری که باید از شعرهای آنها الهام بگیرند هم باز می‌مانند.

کرباسی در خصوص کنوانسیون برن معتقد است: باید تبادل فرهنگی با سایر کشورها وجود داشته باشد. شاعران خارجی خوبی داریم. اگر بخواهیم اشعار آنها را منتشر کنیم و هزینه‌ای پرداخت نکنیم و یا آنها بخواهند از شاعران ایرانی اشعاری را ترجمه کنند، اما هزینه آن را پرداخت نکنند مانند این است که به مؤلف هیچ حق‌التالیفی پرداخت نشود که مسأله‌ای غیر اخلاقی بوده و نوعی تخلف محسوب می‌شود.

کد خبر 439411

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شعر و ادبیات ادبیات ادبیات ایران شعر معاصر سرقت سرقت ادبی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق فضای مجازی سرقت ادبی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۰۳۵۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کلید درب‌های فضای مجاز‌ی باید اختیار خودمان باشد

دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه با اشاره به اهمیت مدیریت فضای مجازی گفت: نمی‌توانیم درب‌ها را به روی خود ببندیم؛ اما باید کلید این درب‌ها در اختیار ما باشد. اگر به موقع وارد عرصه نشویم، عملاً حکمرانی فضای مجازی به دست دشمنان خواهد بود. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، آیت‌الله سیدهاشم حسینی بوشهری در دیدار وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به پیشرفت‌های صورت گرفته در حوزه شبکه ملی اطلاعات اظهار داشت: با توجه به تأکیدات مکرر رهبر معظم انقلاب مد ظله العالی  نسبت به شبکه ملی اطلاعات، خوشبختانه در مدت زمانی محدود در این دولت، یک حرکت پرشتابی راجع به شبکه ملی اطلاعات و سایر حوزه‌های مورد نیاز کشور صورت گرفت.

وی آیه «وَأَعِدّوا لَهُم مَا استَطَعتُم مِن قُوَّهٍ» را شامل تمامی حوزه‌های مورد نیاز اعم از نظامی و غیر نظامی دانست و بیان کرد: دنیای امروز هر لحظه در حال تحول است و اگر عقب بمانیم دیگران منتظر ما نخواهند نشست. از سوی دیگر متأسفانه دشمنانی داریم که هر جا بتوانند ضربه‌ای بزنند کوتاهی نمی‌کنند.

نایب رئیس مجلس خبرگان رهبری با تأکید بر لزوم مرجعیت ایران در حوزه اطلاعات و ارتباطات، خطاب به مسئولین این حوزه گفت: کارهای شما در حال حاضر بیشتر برای تأمین نیازهای داخلی است؛ اما در گام بعدی باید مرجعی بشوید برای تأمین نیاز دیگر کشورها. کما اینکه در حوزه تجهیزات نظامی به این جایگاه رسیده‌ایم آن هم در شرایط سخت تحریم  این چیزی جز جنگ اراده‌ها نیست و در جنگ اراده‌ها مؤمنان پیروز هستند چرا که خداوند می‌فرماید «إِنَّ ٱلَّذِینَ قَالُواْ رَبُّنَا ٱللَّهُ ثُمَّ ٱستَقَامُواْ تَتَنَزَّلُ عَلَیهِمُ ٱلمَلَـئِکَهُ أَلَّا تَخَافُواْ وَلَا تَحزَنُواْ.»

وی با اشاره به اهمیت پیشرفت علمی در حوزه فناوری اطلاعات خاطر نشان کرد: تمام آنچه به ظاهر نشدنی جلوه می‌کند با استفاده از نخبگان داخلی امکان پذیر است. امیدواریم روزی فرا برسد که مرجع علمی بشویم و زبان فارسی ما در مراودات علمی به عنوان معیار قرار گیرد.

امام جمعه قم افزود: اهداف را بلند در نظر بگیرید زیرا انسان مؤمن به کم قانع نیست و کار را تا جایی که آرمان‌ها به واقعیت تبدیل شوند دنبال می‌کند.

وی انقلاب اسلامی را باب خیر توصیف کرد و اظهار داشت: بحمد الله دارای رهبری هوشمند، مقتدر و آینده نگر هستیم که در زمینه‌های مختلف صاحب نظر است و وقتی اقشار مختلف از هنرمند تا صنعت گر با او دیدار می‌کنند متوجه اشراف ایشان در مسائل راجع به خود می‌شوند.

دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه با اشاره به اهمیت مدیریت فضای مجازی تصریح کرد: نمی‌توانیم درب‌ها را به روی خود ببندیم؛ اما باید کلید این درب‌ها در اختیار ما باشد. اگر به موقع وارد عرصه نشویم، عملاً حکمرانی فضای مجازی به دست دشمنان خواهد بود.

وی در پایان سخنان خود ضمن اشاره به فعالیت‌های صورت گرفته در دولت سیزدهم ابراز داشت: در این کشور کارهای زیادی انجام می‌شود؛ لکن گاهی مشکلات اقتصادی بر این خدمات و فعالیت‌ها سایه می‌اندازد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • کلید درب‌های فضای مجاز‌ی باید اختیار خودمان باشد
  • غزه؛ محور مقاومت در ادبیات فارسی
  • از حاشیه بیمارستانی خواننده پاپ تا انتشار آلبوم آقای شاعر!
  • سیاهچاله‌ای به نام اینستاگرام
  • در فضای مجازی باید از ارزش‌های اسلامی دفاع کنیم
  • قوانین جدید استفاده دانشجویان از شبکه‌های مجازی اعلام شد
  • داغ شدن هشتگ رفح در فضای مجازی
  • ۳ پرونده در دادسرای مشهد در خصوص جرایم انتخاباتی تشکیل شد
  • تشکیل ۳ پرونده قضایی در دور اول انتخابات مجلس شورای اسلامی در خراسان رضوی
  • حکم محمود مهرابی قابل فرجام‌خواهی در دیوان عالی کشور است